10.02.2015

Usturmaça Bağlama





Denize düşen usturmaçalar nasıl alınır?
Usturmaçaların denize düşmesi sık karşılaşılan bir durum. Esasen buna engel olmak, tekneciliğin diğer tüm işlerinde olduğu gibi, belki de en basit çözüm. Usturmaçaları iyi bağlayalım. Her seyirden önce sayalım.
Ancak denize düşmüş usturmaçayı, açık denizde hele de dalgalı havada almanın zorluğunu birkez başına gelen denizci çok iyi anlayacaktır.
Çıması serbest olan usturmaça halatını kakıçla yakalamak pek bir çözüm olamıyor maalesef, halat kakıçın kancasından sıyrılıp tekrar denize düşüyor. Usturmaçaların genelde kendi delikleri çok küçük olduğu için kakıçı oradan geçirmek de mümkün değil. 
Ancak belki çok yaklaşıp, kıç platformdan veya güverteden eğilip elle almak denenebilir. 
Bunun yerine daha kolay bir yöntem tarif etmek gerekirse, biz kendi pratiğimizde şöyle bir uygulama yapıyoruz. Usturmaçaların serbest deliklerine, usturmaça halatını normalden biraz daha geniş bir izbarço ile bağlıyoruz. Halatın cinsi olarak da suda yüzen (polypropilen) ve tercihen açık renk olanını kullanıyoruz. Bu sayede gece seyrinde de kolaylıkla fark edilen halatın, suda yüzen kasasından geçirdiğimiz kakıç ile usturmaçayı kolaylıkla tekneye almak gayet kolay. 

Mehmet EREM - y/y LOTUS


Bu dökümanı yüklemek veya bastırmak için tıklayınız:
https://docs.google.com/file/d/0B37lSoFTGCRfdW94MjY2RHhzS1k/preview

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Faydalı bilgi için teşekkürler.