9.05.2013

Güneş Paneli

Geçen hafta sonu önceki yazılarda bahsettiğim işleri yaptırmak için Göcek'teydik. Cumartesi-Pazartesi bir kaçamağımız oldu.
İşlerin tamamını hallettik. Fethiye'den tanıdığım brandacı ve yelkenci Celil in tavsiyesi ile Nasuh usta ile tanıştım. Önce akülerimizin kapasitesini ölçtürdük. En korktuğum durum buydu. Neyse, üç akü de gayet iyi çıktı. Akülere masraf yapmaktan kurtulduk. Akülerde problem olmadığından sıra Webasto'ya giden kabloların kontrolüne geldi. Nasuh, mevcut kabloyu daha kalın bir kablo ile değiştirdi. İşte bu, Webasto saat gibi çalışıyor. Sorun kablo kesitinin ince olmasındaymış. 12V akım ince kesitli kablodan geçtiğinde yerine ulaşana kadar düşüyor ve Webasto'da hata veriyordu. Bu sorunu çözdük.
İkinci husus aldığımız Nasa Battery Monitor'un yerine montajı. Yaklaşık iki saatlik bir uğraştan sonra o da hazır. Yanlız bu o kadar kolay olmadı. Bence bu işler yapılırken mutlaka yapan ustanın başında bulunmalı. Ustaların çoğu alaylı olduğu için bazen şemaları, diyagramları, İngilizce terimleri anlamakta güçlük çekiyorlar. Karışık bir işte ufak bir yanlışlık oldu mu sonra ara ki bulasın. Neyse, bağlantılar tamamlandığında akülerden çekilen akım, akülerin % doluluk durumu, mevcut akımla kaç saatte deşarj olacağı, kaç saatte şarj olacağı, şarjın kaç amperle yapıldığı v.s. gibi bir çok bilgiyi okumak mümkün.
Buna göre bizim 135W lık güneş paneli, akşam harcadığımız enerjinin tümünü yerine koydu. monitörden yaptığım kontrole göre, Güneş panelin üstüne ışınlarını gönderdiği anda yaklaşık 8Ah ile aküler şarj olmaya başladı. Ve kısa bir zaman sonra %90 doluluğu geçti. Bu panelden bir tane daha alacağımızı düşünürsek herhalde elektrik fazlamız olacak.
Ayrıca havuzlukta bulunan iki adet eskimiş müzik hoparlörünü de değiştirdim. Şimdi müziği tüm ince ayrıntıları ile doygun bir şekilde dinleyebiliyoruz.

Hiç yorum yok: