20.02.2008

Cemre


Bugün 20 Şubat. İlk Cemre havaya düştü. Kasım ise 105 e geldi. Yaz için 45 günümüz var. Bütün bu eski terimlerin ifade ettiği şeyler, havaların ısınması ve yazın gelişi ile ilgili.
Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü Avrasya Boat Show'a gittim. Gerçekten organizasyon çok büyümüş. Geçen senelerde iki hall da yapılan fuar, bu sene sekiz hall a çıkmış. Bu da Türkiye'de denizciliğe olan ilginin arttığının kanıtlarından biri.
Bir taraftan pazar büyüyor ve gelişiyor, diğer taraftan da birçok engeller çıkıyor. Örneğin konuştuğum bazı tekne imalatçısı ve ithalatçısı firmalar, İstanbul'daki tekneyi bağlayacak yer sıkıntısından çokça bahsettiler. Sırf bu sebepten dolayı, tekne almayı erteleyen müşterileri olduğunu anlattılar.
Bundan hariç, hali hazırdaki marinalar da anlaşılmaz fiyat politikaları geliştirmeye başladılar. Mesela Ataköy Marina, Euro bazında fiyatlarına %100 ü geçen oranda zam yaptı ve en küçük tekne metrekaresini de 50m2 olarak kabul etti. Bu demek oluyor ki, sizin bir küçük kayığınız veya 6-7 metrelik bir küçük tekneniz varsa, geçen yıl buna senelik 1,000-1,500 Eur öderken, şimdi ödemeniz gereken rakam 6,200 Eur. Bu konu, yanda linklerini vermiş olduğum denizcilik gruplarında tartışılıyor. Umarım yeni filizlenmeye başlayan denizcilik hareketi, bu tip yıldırıcı kararlar karşısında enerjisini kaybetmez.
Yan tarafa, geçtiğimiz hafta üye olduğum yeni bir grubun linkini daha ekledim. BavariaSail grubu. Bavaria sahibi olsun veya olmasın tüm teknecilere teknik, gezi-anı ve bilgi paylaşımı olanaklarını sunuyor. Ben, 2006 yılından başlayan 1900 e yakın mesajı arşivden okudum. Bir dolu bilgi edindim. Hem Bavaria hakkında, hemde diğer konularda.
Hava bugün iyi gibi, Umarım hafta sonu da uygun olurda, şu otopilotu takıp Talya ile kendimizi sulara bırakırız. Gerçekten çok özledim.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Taner bey,

Gercekten bu BavariaSail grubu okadar iyi oldu ki, bende ne zamandir boyle birsey bakiyordum malum yaz icin.

Tekrar paylasim icin tesekkurler.

Ozgur Dogu

Adsız dedi ki...

Taner Bey,
Bu otopilot Amerika'dan nasıl geldi? Özel bir ithalat mı yapıldı? Yoksa doğrudan web sitesinden verilen sipariş ve posta yoluyla mı geldi? Gümrüğe takıldı mı? Tam olarak kaça mal oldu? Benim de otopilotum olacak mı? :))

Hakan Erim

Taner dedi ki...

Hakan bey,

Dediğniz gibi web sitesinden sipariş ile geldi. Yol ücreti düşük olsun diye USPS (Amrikan Posta Servisi) kullanıldı. Ne yazık ki gümrüğe takıldı. Benim işim de ihracat ve ithalat ile ilgili olduğu için, bizim komisyoncular gidip gümrükten aldılar. Tüm maliyet:

325 USD = TP10 Otopilot
30 USD = Braket
50 USD = Yol masrafı

Herşey burada bitseydi, bütün maliyet buydu.
Ne yazık ki üzerine +350 YTL buradaki gümrük v.s masrafları bindi.
Fakat yinede, güç olarak Raymarine St1000 ve St2000 arasında biryerde. Ama maliyet olarak ST2000 den çok daha düşük.ST1000 den ise 20 USD daha ucuz oldu.

Bilgi için, sipariş ettiğim site:
www.vitelectronics.com

İlgili kişi:
Mike Tralies


TANERÖZER

Adsız dedi ki...

www.alestavira.com daki raymarine st1000 in fiyatı Havale indirimi (% 5): 674.88 YTL hesaplı olmamış gibi geldi bana ne dersin? SY/SABİRE

Melih dedi ki...

Sevgili Taner
Bavariasail yahoo grubunu bilmiyordum,
Websayfanızda gördükten sonra üye oldum
Teşekkürler
Melih Çiftçi