23.12.2008

Saatli Maarif Takvimi

21 Aralık Pazar, Saatli Maarif şöyle diyor:

Yıl:2008 Ay:12 Gün:356 Kasım:44

Güneşin Oğlak burcuna girmesi-Kış faslı-
Gün Dönümü-Erbainin başlangıcı-Fırtına-

Erbain 40 gün demektir ve kış faslının başlangıcıdır. Kış faslı 89 gün sürer ve Mart'ın 20'sinde sona erer. Bu burcu oluşturan yıldız kümeleri Oğlak'a benzediğinden bu ad verilmiştir.
21 Aralık günü ile 30 Ocak arasındaki kırk güne (Erbain) derler.
Erbainin ilk gününde artmaya başlayan soğuklar, 9 Ocak günü şiddetlenir. 18 Ocak günü mevsimin en soğuk günü sayılır. O günlerde Hristiyanlar haçı suya atarlar. Evvelce bu merasim deniz kenarlarında yapılırdı. Yüksekçe bir yerden denize atılan haç, yüzücüler tarafından alınarak sahile getirilirdi. Sonraları bazı yerlerde bu usul kaldırılarak kiliselerde haçın bir kazana doldurulmuş olan suya atılması adet oldu.
Erbain sona erince kış mevsiminin yarısının geçtiğine hükmedilir.

Tam da 21 Aralık günü hava aniden soğudu.
Bayılıyorum bu takvime. Rahmetli babaannemden bana bir miras gibi. Önümüzdeki hafta kitapevlerine dağıtımı yapılacakmış. İsteyenler büyük kitapçılardan edinebilirler. Bu sene Şubat ayında tam da Erbainin bitiminde buradaki yazıyı yazmışım.

Geçenlerde Engin'lere yemeğe davetliydik. Daha önce yazmıştım, bu seneki yazlık yelken aktivitemizi Enginler' le yapacağız. Engin beni çalışma odasına davet etti. O ne, müthişş.. Nefis olta takımları düzmeye başlamış. Aklınıza ne gelrise var. Bu sene seyahat onbeş gün. Herhalde çokça balık yiyeceğiz.

Bu arada Talya' nın mutad Ege seyahatini de kafamda kurguluyorum. Acaba Midilli + bir iki Yunan adası daha yapabilir miyiz diye.. Konuyu bizim mürettebata da açacağım. Onların da fikrini almam lazım.

Hiç yorum yok: