19.09.2007

Olur mu ?

Ataköy ve Fenerbahçe marinalarının sularını karşılaştırdığımda, Fenerbahçe'de çok daha fazla kekamozlanma olduğunu rahatça söyleyebilirim.
Benim teknede Tridata'nın hız göstergesini çalıştıran pervane, temizlenmesinin üzerinden 2 hafta geçince yine kekamozlanıyor. Kekamoz olsa hadi neyse, birde içi su dolu sıkınca içinden su fışkıran yumuşak yaratıklar oluşuyor. Bunlar tamamen küçük pervanenin dönmesini engelliyor ve hız göstergesi sıfırda kalıyor.
Bende her hafta bunu temizlemektense, tekne yattığı zaman küçük pervaneyi tutan plastik boruyu yerinden çıkartıp, içeri deniz suyunun dolmasını önleyen yedek tıkaçı takıyorum.
Böylece pervanenin olduğu uç tekne durduğunda suda olmadığı için kekamoz yapmıyor. Fakat her seferinde bunu tak-çıkar zor oluyor.
Birde GPS süratine göre yaptığım kalibrasyonda bozuluyor. Ve her seferinde GPS ile hızı ölçüp yeniden kalibrasyon yapmak zorunda kalıyorum. Acaba pervaneyi sudan çıkartmakla doğru mu yapıyorum onu da tam bilmiyorum açıkçası.
Fakat sudan çıkmadan nasıl kekamozdan korurum, onu da tam bilmiyorum.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Trr abim, özledim seni beyaaa.
TV8'de gecenlerde Levent Çelmen'nin Rota programini izlerken aklima geldin. Belki seyretmissindir, Gani Müjde'nin programinin ayazda kalmis hali:))
Sayende bu yelken isine merak saldik. Hatta yakinda Dummies serilerinden "Sailing for dummies" kitabini siparis etmeyi düsünüyorum.
Sevgiler...
ADIM SENDE SAKLI:))

Adsız dedi ki...

Merhaba Taner Bey,

tekneyi karaya aldiginizda, süratölcer'in pervanesine sprey seffaf zehirli tatbik etseniz, denize indirmeden de kenarlari temizleyip normal hizinda dönmesini saglar duruma getirseniz faydasi olur mu? Ben de hafta sonu teknemin dümen palasinin gövdeye bakan en üst kismindan bayagi kekamoz temizledim. Keske imkan olsa her gün tekneye gitsem de her gün kekamoz temizlesem diyorum aslinda.

Bu arada size bahsettigim blog'um sekillenmeye basladi. size linki gönderiyorum. Umarim yazdigim bölgelerde seyir yapacaklara yardimci olacak ve denizi özleyenlerin keyif alacaklari bir blog olur.

http://hooperhumperdinkinblue.blogspot.com/

En icten selamlarimla

Erhan Abay